Razvoj mladih sportaša

Razvoj i selekcija sportaša

 

Taekwondo klub Casper uvodi djecu u sport već od njihove 4 godine života kroz program Taekwondo igraonice s ciljem stvaranja dobrih preduvjeta za daljnji razvoj djece u sportu te lakšeg stjecanja taekwondo znanja.

Program je koncipiran u skladu sa prirodnim zakonitostima rasta i razvoja predškolske dobi i sastavljen je uglavnom od sustava treninga koji potiču razvoj osnovnih kretnih struktura i svestran razvoj motoričkih sposobnosti te učenje osnovnih tehničkih elemenata taekwondoa uz mnogo igre i zabave.

Rad sa predškolskim uzrastom uz osnovne pretpostavke( odgovorajuća podloga za treniranje, sigurno okruženje, posebni rekviziti,itd.) zahtjeva izrazito naglašen pedagoški pristup i zato nam je cilj da Vaša djeca treniraju u najboljim mogućim uvjetima te da u ugodnoj atmosferi  stječu naviku redovitog vježbanja i prve spoznaje o zdravom i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena.

Sa navršenih 7 godina djeca prelaze u Športsku Taekwondo školicu čiji je program intenzivniji taekwondo-om. Uz zahtjevnije vježbice za razvoj  motoričkih sposobnosti i učenje složenijih tehničkih elemenata djeca napreduju i ulaze u program polaganja učeničkih pojaseva.

Između 8 i 9 godine djeca se upoznaju sa natjecateljskim taekwondoom na način da na treninzima uz učenje i usvajanje tehnike upoznaju osnovne elemente taktike. Znači, za neke je to vrijeme kad se opredjeljuju za natjecateljski vid taekwondoa( borbe ili forme) ili spoznaju da žele ostati u rekreativnom taekwonodu.

Nakon perioda prilagodbe i donošenje odluke o opredjeljenju za natjecateljski ili rekreativni način treniranja radi se kadetska selekcija u kojoj se grupe razdvajaju i djeca selektiraju prema procjeni i odabiru trenera, te prema svojim ambicijama i željama. To ne znači da djeca koja su talentirana i perspektivna moraju odmah pratiti program u potpunosti, nego im se produžuje rok prilagodbe i konačne odluke o usmjeravanju, jer ne sazrijevaju sva djeca jednako.

Rad s djecom je vrlo zahtjevan i odgovoran posao koji traži pristup u skladu sa zakonitostima određene dobi i individualnim karakteristikama svakog pojedinog djeteta.

Faze i zakonitosti koje se preskoče i ne poštuju u danom momentu vrlo je teško kasnije nadoknaditi a mi smo mišljenja da svako dijete zaslužuje profesionalan i pošten pristup u radu bez obzira u kojem smjeru će njegovo bavljenje sportom krenuti i do kojeg nivoa će dijete biti spremno za rad i suradnju.

Iz tog razloga, uz potporu roditelja, vrlo pažljivo i individualno kreiramo sportsku karijeru svakog pojedinog djeteta, slušajući riječ struke ali i osluškujući karakter, sposobnosti i želje samog djeteta.

Sportaši juniorske i seniorske dobi, koji izraze želju za ozbiljnijom sportskom karijerom i koji teže ka članstvu u reprezentaciji, provode se kroz individualizirane natjecateljske programe koji se planiraju u skladu s kalendarom domaćih i inozemnih turnira.

10 savjeta kako biti bolja podrška djetetu u sportu