01.10.2013.

Objavio | 0 Komentara

Tonka Pavić, skoro pa desetogodišnjakinja

Tonka Pavić, skoro pa desetogodišnjakinja


 

TONKA PAVIĆ, skoro pa desetogodišnjakinja

Bila je to, kako bi se to lijepo reklo, ljubav na prvi pogled.
– Ja bih trenirala teakwondo! – kazala je Tonka.
– Šta bi ti!? – u čudu ju je pitao otac, uvjeren kako se to dijete, kad je sport u pitanju, neće maknuti dalje od skakanja po trosjedu između dviju omiljenih televizijskih serija.
Majka joj požurila konzultirati internet, tek da vidi o kakvom se to čudu radi, je li opasno, ima li ozljeda, koliko košta….
– Tae – kwon – do – rezolutna je, međutim, bila mlada osnovnoškolka.
E da, bila je to ljubav na prvi pogled, odnosno na jednu demonstraciju plemenite vještine pred đacima Osnovne škole “Cvjetno naselje”. Vrag bi ga znao što se tu njoj toliko dopalo, osim, poput bobmbonjere sređene dvorane. Valjda je mala individualka prepoznala kako se tu više radi o vještini negoli o goloj borbi. Možda je proradio neki gen kameni, zaostao od baka joj i didova. Možda je htjela ‘pokazati zube’ splitskoj rođakinji džudašici. A možda je samo poželjela bicepse ojačane taman toliko da joj ljepše figuraju ispod naramenica njene nove, ljetne haljinice.
– Neka ide, ionako neće dugo izdržat’ – sućutno su te večeri jedno drugom šapatom kazivali njeni roditelji.
I evo ga, to ‘neće dugo’ traje drugu godinu. Od trenirke smo došli do doboka. Pojas je viši žuti, i svi su izgledi da će boje mijenjati i dalje, premda Tonka preferira dva treninga tjedno, umjesto tri, uvjerena kako tjedan ne vrijedi ništa ako nemaš barem ‘jedan dan za sebe’. Jest, nešto se s treninga i izostajalo dok je glumila Mašu u igranoj seriji za djecu “Laboratorij na kraju svemira”. No, kasperovcima na znanje, lojalnost klubu je u nje tolika da je scenaristicu
serije natjerala da dopiše kako Maša trenira – teakwondo!
Otac joj je, doduše, još uvijek skeptičan kad trener Ivan kaže kako se tu radi o nesmunjivom telentu koji brzo kopča što mu je raditi. No, on je skeptičan stalno, recimo kad ga Ivan uvjerava kako je i smršavjeti lako. Mati joj se, doduše, još uvijek plaši kako će joj kći proći kad krenu prve borbe. No nije li to majkama zadano – da se plaše za svoje potomstvo? A Tonka!? Tonka se ne da! Ne da se, trenira i sve brže raste i sve je jača, makar zelenilo od ručka i dalje preskače. Ne da da joj itko priča išta o taekwondo sportu, kada ona za to ima neupitne autoritete, trenere Ivana i Vedrana.
– I kako je bilo na treningu? – pita je pape.
– Super – kratko kaže, u pravilu, nasmijana Tonka.
Ima trenere i ima klupskog dobrog duha koji se odaziva na ime Ines. A Ines ima bombone. Još samo kad bi Tonka smogla hrabrosti kazati na glas kako Kiki bombone, pa još od jabuke, ne voli. Svaki drugi – može!
E, da bila je to i još uvijek jest, ljubav na prvi pogled.  Bude li sreće, bit će to na duži rok.

Tata, Siniša Pavić

 

Samo ti draga Tonka po svome jer svi te baš takvu volimo 🙂

Tvoj TKD Casper