Natjecateljski/rekreativni taekwondo

Nakon određenog perioda treniranja i stjecanja učeničkih taekwondo zvanjanašim polaznicima nudimo mogućnost opredjeljenja za rekreativni nastavak treniranja ili ulazak u natjecateljsku ekipu kluba.

Natjecateljski programi taekwondo-a u svijetu odnose se na sve četiri discipline taekwondo-a (borba, forme, samoobrana , lomljenja). Međutim, u svijetu pa tako i u Hrvatskoj najzastupljeniji su svakako športska borba (kyorugi) te natjecanje u formama ( Poomsae).

Borba

Najpopularnija natjecateljska a ujedno i olimpijska disciplina je taekwondo borba (Kyorugi). U tkd borbama po WTF  sistemu koriste se ručne i nožne udaračke tehnike, ali ne i bacanja, čišćenja ili gušenja. U slučaju olimpijske borbe po strogim WTF pravilima, radi se o borbi po pravilima full contacta, sa štitnicima i elektronskom opremom za bodovanje (oklop, kaciga).

 

Olimpijski taekwondo

Taekwondo se prvi put pojavljuje kao demonstracijski sport na Olimpijskim igrama u Seulu 1988., te ponovo u Barceloni 1992. Od Sydneyja 2000., taekwondo je punopravni dio Olimpijskih igara. Olimpijsko natjecanje odnosi se samo na borbu po pravilima WTF-a.

Pravila

Borba po pravilima WTF-a sastoji se od 3 runde od 2 minute, po pravilima full contacta. Borba se završava nokautom, predajom, diskvalifikacijom ili prebrojavanjem bodova na kraju meča. U slučaju neriješenog rezultata, održava se dodatna runda po principu “zlatnog boda“. Ako je rezultat na kraju dodatne runde još uvijek izjednačen, sudac određuje pobjednika odlukom o superiornosti.

Dozvoljene tehnike su udarci šakom u tijelo, te udarci nogama iznad pojasa. Udarac u tijelo vrijedi jedan bod (tehnika iz okreta 2 boda), udarac u glavu tri boda (iz okreta 4 boda).

Za nedozvoljene radnje dobiva se opomena (kyonggo), dvije opomene predstavljaju negativan bod (gamjeom). U slučaju težih prekršaja, sudac može automatski dodijeliti negativan bod. Četiri negativna boda donose diskvalifikaciju.

Oprema

Tradicionalno taekwondo odijelo za trening i natjecanja je dobok. Dobok je bijele boje i simbolizira moralnu čistoću taekwondo vježbača dok pojas označava razinu taekwondo znanja.

fighters.png

WTF propisuje sljedeću zaštitnu opremu prilikom sportske borbe:

·      Štitnik za tijelo (elektronski oklop)

·      Štitnik za glavu (el.kaciga)

·      Štitnike za podlaktice i potkoljenice

·      Štitnik za prepone (suspenzor)

·      Štitnik za zube

·      Štitnici za rist (el. nanožnice)

·      Rukavice za šake

 

Forme

Forme su koreografirane borbe protiv zamišljenog napadača koje vježbač izvodi sam s ciljem razvijanja ravnoteže i usavršavanja osnovnih tehnika. Većina taekwondo sportaša danas vježba WTF forme nastale u Kukkiwon-u, središtu Svjetske taekwondo federacije.

Kukki-taekwondo sadrži osam učeničkih forma za niže pojaseve (taeguek poomsae) i devet majstorskih forma za crne pojaseve (yudanja poomsae). Neki klubovi još podučavaju forme palgwae, koje su razvijene u isto vrijeme kad i majstorske forme, ali velika većina klubova koristi novije i modernije forme taeguek.

S obzirom da se unazad 10-ak godina redovito održavaju državna, europska i svjetska prvenstva u TKD formama, a od 2016. godine taekwondo poomsae natjecanja ulaze u sustav kategorizacije HTS-a i Hrvatskog olimpijskog odbora možemo reći da su poomsae ravnopravna disciplina taekwondo borbi. Postoje i naznake da će forme u budućnosti biti olimpijska disciplina što bi dodatno povećalo zanimanje za ovaj vid taekwondo-a.

poomsae yop chagi.jpg