15.05.2012.

Objavio | 0 Komentara

Povijest Taekwondo-a

Povijest Taekwondo-a

Originalne Taekwon-do tragove možemo naći u povijesti Koreje već od treće godine prije naše ere, za vladavine dinastije Koguryo. 1935. godine grupa japanskih arheologa pronašla je freske koje prikazuju kraljevske ratnike u pozicijama vrlo sličnim današnjoj Taekwondo tehnici. Oba borca nalaze se u Taekwondo gardovima sučeljena jedan drugomu.

Taekwondo je najočitiji razvoj doživio za vrijeme Silla kraljevine koja je nastala dvadesetak godina ranije od Koguryo kraljevine, a nalazila se na teritoriju današnjih Koreja, smještena nešto južnije. Otprilike prije 1300 godina korejski je poluotok bio podijeljen na tri kraljevstva: Silla, Koguryo i Baek Je. Silla, najmanja od te tri kraljevine, bila je stalno na udaru jačih susjeda sa sjevera i zapada. Za vrijeme 24. kralja Silla dinastije organizirana je skupina mladih plemića-oficira, nazvana Hwa Rang. Ti mladići su bili podvrgnuti intezivnim treninzima u različitim oblicima borbe sa i bez oružja, a trening taekkyona, preteće današnjeg Taekwondo-a im je bio osnovni način vježbanja. Hwa Rang organizacija ubrzo je postala poznata u tom dijelu Azije zbog hrabrosti i sposobnosti svojih boraca. Zahvaljujući njima, pod vodstvom Silla dinastije, korejski poluotok je po prvi puta ujedinjen. Za vrijeme perioda postojanja Hwa Rang organizacije, pored taekkyon-a u narodu je bio popularan oblik nožne borbe zvan Soo bak. Natjecanja u ovoj vještini redovno su se održavala svake godine petog svibnja po Lunarnom kalendaru, zajedno sa natjecanjima u streličarstvu i Korejskom hrvanju.

U povijesti dinastije Koguryo koja dolazi na vlast 918. godine Taekwondo je zauzimao važno mjesto, a bio je poznat pod imenom Subak. Mnogi dokumenti nam govore o važnosti Subaka, što zaključujemo po zabilježenim čestim posjetima vladara Subak natjecanjima. Iz istih dokumenata je vidljivo da je u to doba Subak bio organiziran kao sport koji je uživao veliku popularnost među gledateljima. Za vrijeme kralja Chongjo iz dinastije Yi, koja dolazi na vlast oko 1400. godine napisana je prva knjiga o Subaku koja je sačuvana do danas. U toj knjizi daju se detaljna uputstva o načinu izvođenja tehnike i treninga.

1909. godine dolazi do Japanske okupacije Korejskog poluotoka koja traje do 1945. godine a u kojem je razdoblju Taekwondo bio zabranjen. Zahvaljujući tajnom vježbanju Taekwondo je nadživio Japansku okupaciju. Za vrijeme okupacije mnogi majstori Tekkyo-na i Subaka su emigrirali iz Koreje ili su bili deportirani u Japan. 1945. godine iz japanskog logora se vratio CHOI HONG HI pod čijim je vodstvom došlo do razvoja modernog Taekwondo-a.