15.05.2012.

Objavio | 0 Komentara

O taekwondo-u

O taekwondo-u

Taekwondo

Taekwondo je moderni natjecateljski šport koji svoje korijene vuče iz drevnih korejskih borilačkih disciplina. U doslovnom prijevodu TAE (udarac nogom), KWON (udarac šakom), DO (put), označava umijeće borbe rukama i nogama.

Prvotno razvijen radi samoobrane, koristi nožne i ručne udarce i blokove uz upotrebu skokova. Taekwondo se od drugih borilačkih vještina razlikuje upravo po atraktivnim udarcima iz skoka koji daju dodatnu dozu atraktivnosti ovoj jedinstvenoj borilačkoj vještini. Iako sadrži i brojne zahtjevne motoričke pokrete, taekwondo je u svojoj osnovi duhovna disciplina, filozofija i stil života čiji je cilj stvaranje ravnoteže tijela i duha. Taekwondo ističe vrijednosti kao što su samodisciplina, međusobno poštovanje, strpljenje i požrtvovnost, što utječe na stvaranje snažnog karaktera i borbenog duha kod ljudi koji prakticiraju taekwondo pripremajući ih tako za sve životne izazove. U tom pogledu postoje brojne razine vježbanja pa je tako taekwondo pogodan za vježbače svih dobnih skupina koji žele imati snažno tijelo i duh te očuvati svoje zdravlje i gipkost.

Krovna organizacija taekwondoa u svijetu je World Taekwondo Federation (WTF) sa sjedištem u Kukiwonu (Seul, Južna Korea). WTF brine o promicanju taekwondo-a kao olimpijskog sporta i načina života.

Danas je taekwondo nacionalni šport Južne Koreje i Olimpijski borilački šport koji u Hrvatskoj broji više od 10 tisuća vježbača. Procjenjuje se da u cijelome svijetu taekwondo prakticira više od 100 milijuna ljudi.

 

Raznovrsnost taekwondo-a:

Taekwondo se dijeli na četiri sastavna dijela:

· Forme (Poomsae)

· Samoobrana (Hosinsul)

· Lomljenje (Kyokpa)

· Borba (Kyorugi)

Većina klubova se danas specijalizira za natjecateljski dio taekwondoa (borbeni trening i vježbanje forma), no svi su dijelovi taekwondoa važni za postizanje znanja potrebnog za majstorska zvanja.

 

Forme

Na samom početku, trening taekwondo-a je nalikovao karateu i sastojao se od vježbanja tradicionalnih stavova, blokova i udaraca. Zadnjih godina se tradicionalnim tehnikama nažalost nije posvećivalo mnogo vremena i u većini škola su ih zamijenile vježbe na vreći i s fokuserima.

Osnove taekwondoa dijele se na:

·      stavove

·      blokade

·      udarce rukom

·      udarce nogom

Cilj učenja osnova je razvijanje pravilne tehnike, korištenje cijelog tijela, i očuvanje tradicije taekwondoa. Upravo na ovim temeljima razvijene su taekwondo forme (poomsae).

Forme su koreografirane borbe protiv zamišljenog napadača koje vježbač izvodi sam s ciljem razvijanja ravnoteže i usavršavanja osnovnih tehnika. Većina taekwondo sportaša danas vježba WTF forme nastale u Kukkiwon-u, središtu Svjetske taekwondo federacije.

Kukki-taekwondo sadrži osam učeničkih forma za niže pojaseve (taeguek poomsae) i devet majstorskih forma za crne pojaseve (yudanja poomsae). Neki klubovi još podučavaju forme palgwae, koje su razvijene u isto vrijeme kad i majstorske forme, ali velika većina klubova koristi novije i modernije forme taeguek.

S obzirom da se unazad 10-ak godina redovito održavaju državna, europska i svjetska prvenstva u TKD formam, a od 2016. godine taekwondo poomsae natjecanja ulaze u sustav kategorizacije HTS-a i Hrvatskog olimpijskog odbora možemo reći da su poomsae ravnopravna disciplina taekwondo borbi. Postoje i naznake da će forme u budućnosti biti priznata olimpijska disciplina što bi dodatno povećalo zanimanje za ovaj vid taekwondo-a.

Samoobrana

Dok se sportska borba temelji na natjecanju s pravilima, tehnike samoobrane se koriste u situacijama kada ne postoji dovoljna distanca ili su standardne tehnike taekwondoa (udarci rukama i nogama) nepraktične: napad oružjem, napadi odozada te situacije kad napadač ima kontrolu kroz gušenje ili držanje žrtve.

Samoobrana se sastoji od udaraca rukama, nogama, laktovima, koljenima, zahvata i poluga na rukama i nogama, gušenja, bacanja, itd. Za razliku od ostalih dijelova taekwondoa, samoobrana nije standardizirana i ovisi o instruktoru.

Lomljenje

Demonstracije lomljenja su provjera snage i preciznosti. Točno plasiranim udarcima, vježbač nastoji slomiti predmete poput dasaka, crijepova, cigala ili drvenih palica. Demonstracije lomljenja se uglavnom izvode kao dio prezentacija taekwondoa i prilikom polaganja za više pojaseve.

Borba

Najpopularnija natjecateljska a ujedno i olimpijska disciplina je taekwondo borba (Kyorugi). U tkd borbama po WTF sistemu koriste se ručne i nožne udaračke tehnike, ali ne i bacanja, čišćenja ili gušenja. U slučaju olimpijske borbe po strogim WTF pravilima, radi se o borbi po pravilima full contacta, sa štitnicima i elektronskom opremom za bodovanje (oklop, kaciga).

 

Olimpijski taekwondo

Taekwondo se prvi put pojavljuje kao demonstracijski sport na Olimpijskim igrama u Seulu 1988., te ponovo u Barceloni 1992. Od Sydneyja 2000., taekwondo je punopravni dio Olimpijskih igara. Olimpijsko natjecanje odnosi se samo na borbu po pravilima WTF-a.

Pravila

Borba po pravilima WTF-a sastoji se od 3 runde od 2 minute, po pravilima full contacta. Borba se završava nokautom, predajom, diskvalifikacijom ili prebrojavanjem bodova na kraju meča. U slučaju neriješenog rezultata, održava se dodatna runda po principu “zlatnog boda“. Ako je rezultat na kraju dodatne runde još uvijek izjednačen, sudac određuje pobjednika odlukom o superiornosti.

Dozvoljene tehnike su udarci šakom u tijelo, te udarci nogama iznad pojasa. Udarac u tijelo vrijedi jedan bod (tehnika iz okreta 3 boda), udarac u glavu boduje se tri boda (iz okreta 4 boda).

Za nedozvoljene radnje dobiva se opomena (kyonggo), dvije opomene predstavljaju negativan bod (gamjeom). U slučaju težih prekršaja, sudac može automatski dodijeliti negativan bod. Pet negativnih bodova donosi diskvalifikaciju.

Oprema

Tradicionalno taekwondo odjelo za trening i natjecanja je dobok. Dobok je bijele boje i simbolizira moralnu čistoću taekwondo vježbača dok pojas označava razinu taekwondo znanja.

dobok-600x600.jpg             

WTF propisuje sljedeću zaštitnu opremu prilikom sportske borbe:

·      Štitnik za tijelo (elektronski oklop)

·      Štitnik za glavu (kaciga /el. kaciga)

·      Štitnike za podlaktice i potkoljenice

·      Štitnik za prepone (suspenzor)

·      Štitnik za zube

·      Štitnici za rist (el. nanožnice)

·      Rukavice za šake